Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här anländer den misstänkta krigsförbrytaren till Blekinge tingsrätt. Foto: SVT

Misstänkt krigsförbrytare i rätten – nekar till brott

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen häktades den Ronnebybo som tidigare i veckan greps misstänkt för krigsförbrytelser. Brotten ska ha ägt rum 2015 i Syrien under inbördeskriget.

Mannen, som är i 50-årsåldern, kom till Ronneby strax efter att brotten ska ha begåtts i Syrien. Sedan dess har han enligt sin försvarsadvokat levt ett vanligt liv i staden som egenföretagare.

Men i tisdags greps han av polisens insatsstyrka vid en morgonräd, och sedan dess har han suttit frihetsberövad.

Nu häktas han av Blekinge tingsrätt på sannolika skäl misstänkt för ett fall av grov krigsförbrytelse, och ett fall av krigsförbrytelse av normalgraden.

– Mannen verkar ta beskedet tungt. Han blundar och sitter tyst, säger Martin Axelsson Därth, SVT:s utsände.

– Vi kommer sannolikt överklaga det här häktningsbeslutet, säger Per Swahn, mannens försvarsadvokat.

Oklara omständigheter

Exakt vad det är Ronnebybon misstänks ha gjort vill inte åklagaren kommentera.

– Jag kan inte gå in på det i nuläget, säger Reena Devgun, åklagare vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Åklagarna ansåg att båda krigsförbrytelser mannen misstänks för skulle anses vara grova, men tingsrätten menade att det ena fallet inte var att anse som grovt.

– Det är ju inte en bild som vi delar, men vi kan förstå hur tingsrätten resonerar och har respekt för det beslutet, säger Ulrika Bentelius Egelrud, åklagare.

Två målsägande

Två personer står uppsatta som målsägande, och anses alltså vara offer för mannens misstänkta brottslighet.

– Det är för tidigt i utredningen för att uttala sig om vad de har varit med om eller vilka anklagelser som riktas mot mannen. Men åklagaren menar ju att det rör sig om grova brott, säger Ghita Hadding Wiberg, målsägandebiträde.

Enligt uppgifter till BLT ska mannen ha tillhört Islamiska staten, IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.