Åklagare Lena-Marie Bergström berättar om fallet av människosmuggling. Foto: SVT

Misstänkt människosmugglare häktad – förde in 49 personer till Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Mannen misstänks ha smugglat in ett 50-tal personer från Centralasien till Karlskrona via Polenfärjan. Han greps i samband med en tullkontroll på nyårsdagen, och sedan dess har utredningen växt lavinartat.

Mannen, som är i 30-årsåldern, körde av Polenfärjan på nyårsdagen men blev stoppad i tullkontrollen. I hans bil satt en annan person som inte hade tillstånd att resa in i Sverige, och samtidigt upptäcktes två andra passagerare som försökte lämna färjan till fots. Inte heller de hade rätt handlingar, och det visade sig att de åkt på färjan tillsammans med 30-åringen.

Sedan dess har utredningen växt kraftigt.

– Vi kontrollerade vilka resor han gjort bakåt i tiden och har hittills identifierat tolv resor. Totalt har han smugglat in 49 personer som inte har haft rätt att uppehålla sig i Sverige, säger Lena-Marie Bergström, åklagare i ärendet.

Kan ha fått betalt

Enligt åklagaren har samtliga passagerare kommit från Uzbekistan, men vart de har tagit vägen efter ankomst till Karlskrona är inte klart.

– Vi har försökt få fram uppgifter om vilka handlingar de har haft, vart de har tagit vägen och vilken rätt de har att vara här. Ett vittne som vi har pratat med har berättat att han kom för att söka asyl i Sverige, säger Lena-Marie Bergström.

En europeisk utredningsorder har skickats till Polen och Tjeckien, där den misstänkte har befunnit sig tidigare, för att få hjälp i den fortsatta utredningen.

– Bland annat för att få fram ekonomiska uppgifter om han har mottagit betalning för de här resorna. Vi har indikationer på att så har varit fallet.

Mannen förnekar brott, och säger i förhör att han vid varje resa kontrollerat att passagerarna har så kallad Schengen-visering, och att betalningen han fått enbart varit för färjebiljett och drivmedel. Han sitter nu häktad misstänkt på sannolika skäl för tolv fall av grov människosmuggling.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.