I november förra året rörde sig den här vargen i Skåne och västra Blekinge. Här fångdes den på bild av länsstyrelsens kamera. Foto: Länsstyrelsen

Misstänkt varg skymtad i Jämshög

Uppdaterad
Publicerad

Ett vargliknande djur har de senaste dagarna observerats på flera ställen i Olofström. Enligt länsstyrelsens rovdjursspårare kan den misstänkta vargen nu ha vandrat vidare till Skåne.

Under helgen kom i sociala medier uppgifter från flera håll att en varg setts i trakterna kring Jämshög och Kyrkhult.

Det är i så fall inte första gången en varg vandrat omkring i västra Blekinge. Så sent som förra hösten gjordes ett flertal iakttagelser av varg – bland annat utanför en förskola i Sölvesborg.

– Jag fick de här uppgifterna i helgen, men har själv inte sett några bilder och kan därför inte dra några slutsatser. Men det kan mycket väl vara en korrekt observation, säger Bertil Larsson, rovdjursspårare på länsstyrelsen i Blekinge.

Vargen rör sig över stora ytor och kan förflytta sig upp till tio mil på ett dygn.

Kan ha rört sig mot Skåne

Och enligt Bertil Larsson kan vargen ha rört sig mot Skåne.

– Vi har fått uppgifter om en hittills obekräftad vargattack i Löberöd i helgen. Det skulle kunna vara samma varg i så fall, säger han.

Den misstänkta vargattacken visade sig dock vara ett hundangrepp, konstaterar Tom Espgård på länsstyrelsen i Skåne.

– Det är inte märkligt, när vi får in ett angrepp då börjar spekulationerna. Då gör jag en besiktning på hur det är bitet och hur det har gått till. Det här var ett väldigt tydligt hundangrepp, det var klena bett och den har inte fått plats att bita över nacken.

Tom Espgård är också skeptisk till att varg ska ha rört sig ner mot Skåne.

– Jag har inte hört något om en varg som är på väg ner. En del tror sig se varg och vi är vana vid det, säger han.

Varg sågs i Blekinge

Senast en säker observation av varg gjordes i Blekinge var i februari i år.

Då rörde sig vargen i ett område från Ramdala till norr om Kättilsmåla i östra delen av länet.

– Den vargen visade sig komma från Dalarna och hade vandrat från en plats mellan Falun och Borlänge, säger Bertil Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.