• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

I oktober 2017 sprängdes en av 30-åringens Ferrari-bilar utanför den lyxvilla som nu är till salu. Foto: Linslusfoto

Misstänkte storbedragarens lyxvilla auktioneras ut

Uppdaterad
Publicerad

Nu läggs den misstänkte storbedragarens lyxvilla i Karlskrona ut på exekutiv auktion. 30-åringen misstänks ha lurat 96 personer på närmare 100 miljoner kronor, men att de drabbade skulle få tillbaka fulla belopp har åklagaren svårt att se.

Den sedan ett år tillbaka frihetsberövade 30-åringen misstänks ha lurat till sig omfattande belopp genom privata investeringsbedrägerier. I den polisutredning som nu pågår finns 96 målsägande, som totalt har investerat närmare 100 miljoner kronor i 30-åringens påhittade affärsverksamheter.

Under utredningens gång har polisen och kronofogden säkrat egendom och kontanter, som de anser har tillkommit genom den olagliga verksamheten.

– Vi har tre fastigheter, ett antal lyxbilar och en del lös egendom i form av teknikprylar och klockor i beslag, bland annat. Sedan har vi tagit någonstans runt 30-35 miljoner kronor i beslag från olika konton, säger Kjell Jannesson, åklagare och förundersökningsledare.

Lyxbilar och fastigheter säljs av

Nu har 30-åringens lyxvilla i Karlskrona, med ett beräknat marknadsvärde på sex miljoner kronor, lagts ut på exekutiv auktion. Tidigare har en av mannens Ferrari-bilar sålts för 1,9 miljoner kronor, och fler auktioner är att vänta.

– Vi har dessutom tagit ytterligare ett antal bilar i beslag från närstående och bekanta, som vi misstänker har varit inblandade i de begångna brotten.

30-åringens andra Ferrari såldes för 1,9 miljoner kronor. Foto: Kronofogden

Kommer alla drabbade få tillbaka sina pengar?

– Nej, de summorna kommer vi ligga långt ifrån. Han har även en del skatte- och låneskulder, och sådant dras ofta före målsägandenas skadeståndsanspråk.

Den misstänkte 30-åringen nekar till brott och menar fortfarande att det handlat om legitima affärsinvesteringar. Åtal väntas först nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet