Moderaterna i Karlskrona hade redan backat om köpet av Vattenborgen, innan det fastighetsbolag som kommunstyrelsens ordförande Emma Swahn Nilsson (M) äger, blåste av den kritiserade affären i måndags. Foto: SVT/Montage

Moderaterna backade om Vattenborgen – innan affären blåstes av

Publicerad

Säljaren drog sig ur affären i måndags. Men politiskt var frågan då redan avgjord.

Redan i förra veckan beslutade Moderaterna i Karlskrona att stoppa den hårt kritiserade affärsuppgörelsen om Vattenborgen, erfar SVT.

Situationen blev till slut ohållbar för Moderaterna i Karlskrona, som alltså redan i slutet av förra veckan beslutade att inte gå vidare med köpet av den omskrivna fastigheten på torget.

Det uppger flera moderata källor för SVT och bilden bekräftas av personer utanför men med insyn i partiets verksamhet lokalt.

Vattenborgen i Karlskrona

Beslutet ska ha fattats i partiets så kallade gruppstyrelse innan fastighetsägaren Arvid Nilsson via mejl i måndags lät meddela kommundirektör Håkan Petersson att Vattenborgen inte längre var till salu.

– Kritiken från medlemmar och sympatisörer internt har varit massiv och när några vågade ifrågasätta affären vände partiet till slut. Men det har tagit tid. Det är ju ett väldigt känsligt ärende, säger en uppgiftslämnare till SVT.

Splittrade internt

Inom Moderaterna hade frågan då diskuterats i flera månader. Till sist var det intensiva påtryckningar från både flera förtroendevalda M-politiker och kritiska medlemmar i kombination med den allmänna opinionen i frågan som fällde avgörandet.

Moderaterna i Karlskrona hade fram till då offentligt drivit en tydlig och enad linje i den kontroversiella frågan – men under ytan har ärendet splittrat partiet.

Redan i oktober förra året kunde SVT avslöja att M-profilen Sophia Ahlin internt meddelat en ”avvikande mening” och därför uppmanats att inte delta vid ett avgörande i fullmäktige.

Enades om att bryta affären

Partiets ursprungliga plan var att kommunicera den nya hållningen i veckan, erfar SVT.

Då hade fastighetsbolaget via Arvid Nilsson redan hunnit meddela kommunen att Vattenborgen inte längre var till salu.

SVT Nyheter Blekinge har sökt gruppledare Hanna Ekblad samt Arvid Nilsson för kommentarer, utan resultat.

Moderaternas politiske sekreterare Caroline Lindheimer tillbakavisar SVT:s uppgifter.

– Det hade jag känt till i så fall, säger hon.

SD-kommunalrådet Christopher Larsson, styrets talesperson för affären, säger så här om uppgifterna att Moderaterna svängt om Vattenborgen:

– Inga kommentarer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenborgen i Karlskrona

Mer i ämnet