Hör varför Liberalerna är för förslaget och varför Socialdemokraterna är emot i klippet ovan. Foto: SVT/Henrik Friberg

Moderaterna i Ronneby ändrar sig: vill införa språkkrav

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Ronneby säger nu ja till förslaget att införa språkkrav för anställda i kommunen, något Sydöstran var först att berätta om. Tidigare har partiet varit splittrat i frågan. Efter Moderaternas beslut lär förslaget få majoritet i kommunfullmäktige.

När Liberalerna lyfte förslaget om språktester för personer som ska anställas inom den kommunala skolan i utbildningsnämnden sa de moderata ledamöterna i nämnden nej. Samtidigt som partiets företrädare i vård- och omsorgsnämnden sa ja till Sverigedemokraternas förslag om språkkrav inom äldreomsorgen.

Efter att Liberalernas gruppledare Roger Gardell krävt stöd för Liberalernas förslag från sina Allianskollegor ändrar sig nu Moderaterna och vill införa någon form av språkkrav. Ett beslut Roger Gardell (L) välkomnar.

– Efter samtal med kommunalrådet Roger Fredriksson igår verkar det som att Moderaterna kommer stödja den motion jag lämnat in och även SD:s motion. Nu hoppas vi även få med oss centern, säger Roger Gardell (L).

Förslaget lär gå igenom

Förslaget lär nu gå igenom kommunfullmäktige både med och utan Centerpartiets stöd då Kristdemokraterna väntas stödja förslaget.

Socialdemokraterna är emot förslaget om språkkrav då man inte riktigt förstår hur ett språktest ska fungera.

– Språktest är vi lite kluvna till. Däremot att man har som krav vid en anställning att man behärskar svenskaspråket i tal och skrift ser vi som en självklarhet, säger Magnus Pettersson (S) oppositionsråd i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.