Foto: SVT

Moderattopp skickade in intyg med gamla uppgifter – fick mest betalt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste två åren har över 100 000 kronor betalats ut till den moderata politikern Sophia Ahlin som förlorad arbetsinkomst för egna företag.

Men summorna bygger, enligt en granskning av lokaltidningarna, på en gammal lön.

Företaget har knappt omsatt några pengar de senaste åren – och är nu försatt i konkurs.

Den moderata toppolitikern Sophia Ahlin skickade in intyg till Karlskrona kommun med uppgifter som var flera år gamla. Det visar nu en granskning i Sydöstran och BLT.

Det handlar om inkomstuppgifter om eget företagande som ger henne rätt till ersättning för jobb hon förlorat under politiska möten.

Ahlin är den politiker i Karlskrona som fått ut mest pengar för förlorad arbetsinkomst – men uppgifterna hon lämnat in är hämtade från 2019, samtidigt som ett av hennes aktiebolag försattes i konkurs i november 2020.

Hon själv menar att hon lämnat in rätt uppgifter och följt regelverket, eftersom det är pengar hon skulle tjänat om hon valt att satsa på företaget.

Görs inga kontroller

Enligt uppgift till tidningarna gör kommunen inga kontroller av inkomsten innan politiska arvoden betalas ut, medan andra kommuner i Blekinge kontrollerar med deklarationen.

”Dagens system gör att politikerna kan sätta önskelöner. Det är lätt att fuska” säger en källa till tidningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.