Alliansens första åtgärd, efter maktskiftet, blir en höjning av landstingsskatten. Från vänster: Erik Lindborg (KD), Alexander Wendt (M), Nils Ingmar Thorell (L) och Lars Karlsson (C). Foto: SVT

Moderattoppens första drag – höjd skatt

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet var en skattehöjning den ”sista” tänkbara åtgärden för att rädda landstingets ekonomi, enligt regionrådet Alexander Wendt (M).

Nu ser det i stället ut att bli den första.

På måndag väntas alliansen i det nya Region Blekinge presentera ett förslag på en höjning av landstingsskatten, det uppger i dag flera källor för SVT Nyheter Blekinge.

Det innebär att när de borgerliga partierna – efter nästan 100 år av socialdemokratiskt styre – alltså inleder mandatperioden med en skattehöjning.

Enligt SVT:s källor kommer skattehöjningen vara på minst 60 öre per intjänad hundralapp och för en person som tjänar 26000 kronor i månaden skulle en sådan betyda drygt 150 kronor extra i landstingsskatt. Det skulle också innebära omkring 200 miljoner kronor extra i landstingskassan.

Alexander Wendt vill i dag inte kommentera uppgifterna utan hänvisar till måndagens presskonferens.

– Vi är inne i en process och den ska först hanteras internt. Jag har ingen aning om vilka källor ni har, säger han.

”Fråga pamparna”

Centerpartiets gruppledare Lars Karlsson (C) är också han förtegen om den den kommande skattehöjningen.

– Vi presenterar vårt budgetförslag i nästa vecka. Det är med väldigt stor respekt för våra egna partigrupper. Vi vill inte att de ska få reda på det genom media, säger han.

Kristdemokraternas toppnamn Erik Lindborg förnekar helt kännedom om innehållet i budgetförslaget.

– Jag har alldeles för dåliga kunskaper om det. Jag är bara ett andra klassens regionråd. Ni får ställa frågorna till pamparna.

Senaste höjningen av landstingsskatten gjordes 2011, då man höjde med 80 öre.

Före valet sa Moderaterna bland annat att en skattehöjning är det sista de kommer att genomföra.

– Det stämmer, säger Alexander Wendt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.