Janne Löfgren spelar ”Testamente” – låten är formulerad som ett brev till en pappa som försvann. Foto: SVT

Mods-Janne fick stor respons efter SVT-reportaget

Publicerad

Han fick kontakt med sin gamla barnvakt i Vällingby och en specialinbjudan till Ammarnäs Filmfestival. Reportaget i SVT Nyheter Blekinge gjorde 2016 till ett speciellt år för mods-barnet Janne Löfgren i Kallinge.

Som son till Gustav ”Stoffe” Svensson fick han, som liten, en ofrivillig roll i Stefan Jarls hyllade mods-dokumentärer. Men det var en verklighet och miljö kantad av missbruk och problem. Därför flyttade myndigheterna Janne Löfgren från Stockholmsförorten Vällingby till en ny familj på landsbygden i Blekinge.

I februari berättade han själv för första gången sin historia i ett SVT-reportage och responsen lät inte vänta på sig. Janne Löfgren blev kontaktad av människor från hela landet.

– Jag insåg att Modsfilmerna har haft stor betydelse för väldigt många. Alla som hörde av sig var positiva och glada över att det gått bra för mig i livet, trots en tuffare startsträcka. En del inom de sociala myndigheterna tyckte att det var bra att jag i reportaget påtalade att det sociala skyddsnätet i samhället i mitt fall fungerat som det ska, säger Janne Löfgren.

”En oerhört häftig upplevelse”

Han fick också samtal från boende i Vällingby som väl mindes både ”Stoffe” och övriga i familjen.

– En visade sig ha varit barnvakt åt mig. Både ”Kenta” och ”Stoffe” har med åren och filmerna blivit omtyckta underdogs och älskade antihjältar. De stod för sina ideal och det är nog en förklaring.

Tack vare uppmärksamheten fick Janne Löfgren också en specialinbjudan till regissören Johan Palmgrens filmfestival i Ammarnäs.

Där blev det diskussion och samtal om Stefan Jarls triologi och Janne Löfgren fick framföra flera sånger.

– En oerhört häftig upplevelse som inte blivit verklighet om det inte vore för reportaget, säger Janne Löfgren, som under året fortsatt att skriva och spela in musik med projektet Riksreliket.

– Det är en viktig del av livet. Att få hålla på musiken, att skapa och vara kreativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.