Mögelsporer har påträffats på demensboendet Tärnan och dagverksamheten Sunnanbo i Mjällby. Foto: Sölvesborgs kommun

Mögel hittat på demensboende i Mjällby

Uppdaterad
Publicerad

Mögelsporer har hittats i fastigheten i Mjällby där demensboendet Tärnan och dagverksamheten Sunnanbo driver sin verksamhet.

Verksamheterna kommer att flytta till en annan fastighet.

I samband med en renovering av en lägenhet på Tärnan hösten 2021 flaggade personal för en avvikande lukt som blivit allt starkare genom åren.

Flera utredningar startades då, bland annat mögelspormätning, undersökning av medarbetare och en omfattande fukt- och skadeutredningen genom fastighetsägaren Sölvesborgshem.

– Vårt viktigaste fokus är att säkra trygga boenden för våra brukare och en god arbetsmiljö för våra medarbetare, där en viktig del är att kontinuerligt informera om processen framåt, säger Annelie Kjellström, förvaltningschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

Flyttar till annan fastighet

Utredningarna visade att det fanns förhöjda värden av kloranisoler (mögelsporer) i fastigheten.

Sölvesborgs kommun har nu gjort bedömningen att demensboendet Tärnan och dagverksamheten Sunnanbo ska flytta till en annan fastighet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.