Chefsåklagare Pernilla Åström överväger att inte överklaga domen mot 28-åringen.

Mordgåtan kan förbli olöst

Publicerad

Chefsåklagare Pernilla Åström har fyra veckor på sig att överklaga Fabbesjödomen till Högsta domstolen.  Men då krävs prövningstillstånd – och mycket tyder nu på att mordgåtan förblir olöst.

– Jag tycker att domen är välskriven. Rätten har belyst varje enskild bevispunkt noga och som det känns nu ser jag inga större utsikter att komma vidare. Men jag har några veckor på mig att fundera över det, säger Pernilla Åström.

Frågan är dock om Högsta domstolen i så fall ens väljer att ta upp fallet.

Prövningstillstånd lämnas bara om en dom eller ett beslut kan ge ledning för hur andra liknande fall ska bedömas – ett så kallat prejudikat.

Den 28-årige man som i Blekinge tingsrätt dömdes till tolv års fängelse för mord, friades från mordmisstankarna i hovrätten.

Rätten ansåg sig inte kunna avgöra om 28-åringen agerat själv, haft en medhjälpare eller fått gärningen berättad för sig i efterhand.

Däremot slår rätten fast att han transporterat den döda kroppen: först från lägenheten till en avloppsbrunn på tomten, sedan till Fabbesjön där den sänktes.

Straffet blev därför 18 månaders fängelse för brott mot griftefriden.

– Vi nådde inte ända fram ifråga om bevis för att det var 28-åringen som dödade sin kamrat. Jag kände att det fanns tillräckliga bevis, men rätten gjorde en annan bedömning. Det är så rättssystemet fungerar, säger Pernilla Åström.

Enligt chefsåklagaren finns det i efterhand ingenting i den omfattande utredning som kunde gjorts bättre.

– Jag tycker att utredningen är mycket gedigen. Utifrån förutsättningarna har det gjorts ett väldigt gott jobb.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.