Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eva-Britt Carlsson, ordförande för Mörrumsåns Fiskevårdsområdesförening, om konflikten kring fiskerätten i Ebbemåla. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Fiskekonflikten hotar områdesföreningens framtid: ”Olyckligt att det blivit såhär”

Uppdaterad
Publicerad

Ägarna till besöksmålet Ebbamåla Bruk vill ta över all fiskerätt i norra Mörrumsån från den lokala fiskevårdsområdesföreningen. Agerandet väcker starka känslor.

– Det är tråkigt att bruksägarna inte vill samarbeta med oss, säger ordförande Eva-Britt Carlsson.

Mörrumsåns Fiskevårdsområdesförening har fiskerätten på den över tre kilometer långa sträckan och har haft det sedan föreningen bildades för 18 år sen. Dessförinnan fiskade fastighetsägare i sitt eget vatten.

Genom att köpa fiskekort av föreningen kan nu vem som helst få fiska längs norra Mörrumsån.

– Det är en mycket fin sträcka med flera olika arter. Vi är väldigt stolta över vårt område, säger Eva-Britt Carlsson.

Hur viktig är fiskerätten för föreningen?

– Den är naturligtvis viktig. Tills ett beslut kommer från förvaltningsrätten fortsätter föreningen som vanligt.

”Olyckligt det blivit såhär”

Ägarna till Ebbamåla Bruk, som är medlemmar i föreningen, anser sig ha hittat stöd för att föreningen bildats på felaktiga grunder och att fiskerätten i området endast tillhör brukets fastighet.

– Det är ju inte så att det var någon medlem som på egen hand gav oss fiskerätten, det utreddes helt enligt lag, menar Eva-Britt Carlsson.

Hon vill inte uttala sig mer om ärendet utan inväntar eventuella beslut från förvaltningsrätten, som nu prövar en ansökan från bruksägarna om att upplösa föreningen.

– Det är olyckligt att de inte vill samarbeta och att det blivit så här, säger Eva-Britt Carlsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.