Båten Klaura till vänster och den mindre Camilla till höger i bild. Foto: Blekinge Museum

Museet ser över rutiner efter att ”Klaura” hamnat i sjönöd

Uppdaterad
Publicerad

Tre personer hamnade i sjönöd efter att ha åkt ut med Blekinge museums eka Klaura på lördagseftermiddagen. Nu ska museet se över sina rutiner för uthyrning.

Båten hamnade i sjönöd efter att ha fått för mycket vind i sidan och drev in mot land där passagerarna fick göra allt för att inte båten skulle slå emot klipporna.

– Det blev lite för mycket vind för dem, de hade lite för lite sjövana, säger Stefan Sjöholm som var insatsledare på räddningstjänsten vid olyckan.

Ingen kom till skada

Med hjälp av en förbipasserande fritidsbåt kunde Klaura bogseras tillbaka till Blekinge museum igen och ingen person kom till skada. Men räddningstjänstens insatsledare Stefan Sjöholm ställer sig frågande till museets rutiner för utlåning.

– Jag vet inte riktigt vad de hade för förkunskaper. Inne Borgmästarfjärden är det ju ingen större fara generellt men i det här vädret är det inte så lätt att manövrera en sådan här båt, det för respekt med sig, säger Stefan Sjöholm.

Klaura är en så kallad vrakeka är en så kallad byggdes 1985 och är en helt segeldriven båt. På museets hemsida står det att den hyrs ut till personer med god sjövana.

Museet bedömer inte vädret

– Det man gör när man skriver på är att man intygar att man har god seglingsvana. Det är svårt för oss att dubbelkolla de uppgifterna, men vi kräver att man också skriver in vilken typ av seglingsvana man har, säger Markus Sandekjer som museichef på Blekinge museum till SVT Nyheter Blekinge.

Museet gör dock ingen egen bedömning av vädret inför uthyrning. Marcus Sandekjer säger att de ofta hyr ut Klaura under en veckas tid, vilket gör att de måste lämna över ansvaret för att hålla koll på vädret till de som hyr.

– Det är upp till den som har god seglingsvana att bedöma vädret. Men vi måste titta på de här rutinerna. Eftersom det har varit ett tillbud kommer vi självklart att rapportera och prata med de som är involverade.

Under lördagen var vädret besvärligt och flera tromber drog in över Blekinge skärgård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.