Elsa Robertsson från Listerby får instrumentlektion av musikläraren Annika Mischke i Ronneby. Foto: Stina Sandström/SVT

Musiklektioner på skoltid hotas – drabbar elever utanför centrum

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i Blekinge gör kulturskolorna besök ute på skolor utanför centrum och ibland används lektionstid till musikundervisningen. Detta vill Skolinspektionen nu sätta stopp för – något som kan drabba elever utanför centrum.

– Jag tror att en god del av de som har sin lektion på skoltid skulle behöva sluta, säger Suzanne Koken Knutsson, chef för kulturskolan Ronneby.

På Kulturcentrum i centrala Ronneby går tioåriga Elsa Robertsson på sina musiklektioner. Hon bor i Listerby en bit utanför stan och om inte hennes föräldrar kan skjutsa henne kan det bli svårt att gå på lektionerna.

– Det skulle vara tråkigt. Det skulle inte vara kul, säger Elsa Robertsson.

För att göra kulturskolan mer tillgänglig har 46 av 295 musikelever sina instrumentlektioner ute på sin skola. I vissa fall får de gå från lektioner för att kunna spela sitt instrument.

– Vi har fem ytterskolor där vi har en del musikundervisning under skoltid, innan skoltid och på raster. Det betyder mycket för barnen som går där att kunna delta på sin skoltid, säger Suzanne Koken Knutsson.

Suzanne Koken Knutsson, chef på kulturskolan Ronneby. Foto: SVT/Stina Sandström

Kritik från Skolinspektionen

Men i Gislaveds kommun i Småland har Skolinspektionen riktat kritik mot att elever fått gå från lektioner i skolan för att spela sitt instrument och menar att det strider mot skollagen.

– Det kan allvarligt försvåra möjligheten för alla elever att klara målen och det är ett av skälen till att vi förelagt om vite, säger Mats Lindqvist, enhetschef på Skolinspektionen.

Oro bland kulturskolor

Skolinspektionens beslut har nu skapat en oro vid flera kulturskolor i landet – bland annat i Ronneby. 

– Jag tror att en god del av de som har sin lektion på skoltid nu skulle behöva sluta. En del kan bara delta om kulturskolan kommer till deras skola eftersom föräldrarna har inte möjlighet att ta sig kulturskolans lokaler, säger Suzanne Koken Knutsson.

Detta är något som även har fått den ideella föreningen Kulturskolerådet att reagera.

– Det är ett grundskott mot svensk kulturskola. Sverige är ett glest befolkat land och vi måste kunna nå eleverna på skoltid, för att vid tre-fyratiden i glesbefolkade kommuner går skolbussen, säger Jalle Lorensson, ordförande Kulturskolerådet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.