Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under kejsarsnittet blev My Larsen Dahl steriliserad – mot sin vilja. I klippet hör du henne berätta mer om känslorna efter ingreppet. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

My steriliserades i samband med kejsarsnitt – utan sitt samtycke

Uppdaterad
Publicerad

Glädjen över att bli mamma igen blandades med sorg för My Larsen Dahl från Rödeby.

I samband med kejsarsnittet steriliserades hon på Blekingesjukhuset – utan att hon ville det.

2021 föddes dottern Minelle genom akut kejsarsnitt i graviditetsvecka 34.

Efter att komplikationer uppstod under förra förlossningen hade läkare rekommenderat sterilisering, eftersom My Larsen Dahl från Rödeby utanför Karlskrona fått ett bukväggsnät inopererat. Trots riskerna med fler graviditeter gick allt bra och dottern Minelle kunde födas utan problem. Ändå gick allting fel under kejsarsnittet.

– Det är ingen som har pratat med mig om sterilisering under graviditeten. Jag vet att de tidigare har rekommenderat det, och det förstår jag. Men jag har aldrig varit intresserad av det, säger My Larsen Dahl.

Skrev på blankett: ”Kunde inte tänka klart”

Enligt steriliseringslagen ska en sterilisering endast utföras på patientens egen begäran. I det här fallet fick My en blankett att skriva på – när hon redan hunnit få bedövande medicin på BB. En blankett hon i dag knappt minns att hon signerat.

– Jag vet knappt vad de säger där, jag kan inte tänka klart bland värkar och blod. Det får inte gå till så i den situationen, säger My Larsen Dahl.

Hon anmälde till Inspektionen för vård och omsorg, som nu har konstaterat att Region Blekinge brast i att säkerställa samtycke.

– Det känns ju jättebra att någon har lyssnat på mig. Men gjort är gjort, jag kan liksom aldrig mer få barn.

Söker hjälp på IVF-klinik i Lund

Det har alltid varit My Larsen Dahls dröm att ha en stor familj och hon hade gärna fött ett femte barn, trots stark avrådan från vården som trycker på flera risker.

My menar att senaste kejsarsnittet gick bra och hon har genomfört flera undersökningar som tyder på att hennes kropp hade kunnat orka ytterligare en graviditet.

– Vi ska faktiskt till en IVF-klinik i Lund och rådfråga en läkare där, vilket kostar oss tusentals kronor. Men det är något jag måste göra för att må bättre. För det sitter psykiskt och jag kan inte stilla det.

Kvinnoklinikschefen ser kritiskt på fallet – hör honom nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Allt fler patienter på Kvinnokliniken i Blekinge känner sig trygga och bemöts med medkänsla och omsorg. Foto: Privat/Arkiv

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.