Mystisk älgsjukdom i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

En mystisk älgsjukdom har drabbat Blekinge. På bara några månader har närmare 15 svårt sjuka älgar påträffats inom ett område på 15 000 till 20 000 hektar.

De sjuka älgarna har varit utmärglade, apatiska och förlamade.

John Källström på Johannishus godsförvaltning slog larm för några månader sedan.

Älgdöd

– Att något hänt med älgstammen här är tydligt, men vad som hänt vågar jag inte sia om, säger han till Blekingenytt.

Hälften av dem har varit sjuka, hälften redan döda.

”Oförklarligt och mystiskt”

Prover har tagits och har tillsammans med en hel älg skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt Uppsala, SVA, för undersökning. Men där har inte veterinärerna några förklaringar till djurens dåliga status.

– Det är oförklarligt och mystiskt, säger statsveterinär Torsten Mörner till tidningen Svensk Jakt. Älgen vi undersökte var en sju år gammal tjur. Den borde ha varit i toppform, men var utmärglad.

Enligt tidningen förbereder SVA nu en större insats för att få svar på vad som ligger bakom älgdöden. I höst ska ett fältlaboratorium sättas upp i Blekinge i samband med älgjakten. Man samarbetar med Stockholms universitet och med Johannishus godsförvaltning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älgdöd

Mer i ämnet