Hesa Fredrik testas klockan 15 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Foto: Johan Nilsson/TT

Mystiska Hesa Fredrik-rösten förbryllade: ”Var planerat”

Uppdaterad
Publicerad

När Hesa Fredrik-signalen ljöd över Karlskrona och Ronneby under måndagseftermiddagen kunde också en mystisk röst höras.

Det här var dock planerat – men inget som meddelats allmänheten i förtid.

– Syftet var inte att skrämma upp folk, säger Peter Åstrand, driftstekniker vid räddningstjänsten i östra Blekinge.

Undrade du över varför Hesa Fredrik plötsligt pratade för första gången i dag? Det finns en förklaring.

– Det skedde inom ramen för vår testverksamhet, ett förinspelat meddelande som vi testade i Karlskrona och Ronneby för första gången. Det var planerat så, förklarar Peter Åstrand, som skickade ut meddelandet från stabsrummet på Oskarsvärn.

Borde ni ha förvarnat allmänheten om detta?

– Det kanske vi borde ha gjort, men om rösten och larmet gått fram kan man ju säga att vi lyckades. Det är egentligen inga konstigheter alls och syftet var inte att skrämma upp folk.

Varningssystemet för viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas fyra gånger per år, den så kallade Hesa Fredrik. Detta görs första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.