Naprapater kortar ortopedkö

Publicerad

Landstingen kan bli effektivare och korta vårdköerna om man i högre grad börjar använda naprapati i behandlingen av patienter. Det visar ny forskningsrapport som har utförts vid Blekingesjukhuset i Karlskrona.

– Det går att korta ortopedköer, spara skattepengar och minska lidandet genom att remittera vissa patienter till vård hos naprapat i stället för traditionell vård inom en ortopedklinik, säger Jan Arvidsson, ordförande för Svenska Naprapatförbundet

Studien är publicerad i den amerikanska tidskriften The Clinical Journal of Pain och har gjorts på 80 patienter i ortopedkön vid Blekingesjukhuset i Karlskrona och har sammanställt av doktorenden Stina Lilje, doktorand på Blekinge tekniska högskola, BTH.

Patienterna, som alla led av långvarig smärta i muskler och leder, har slumpmässigt delats in i två grupper.

Börje Sabel, från Karlskrona är en av de patienter som ingått i forskningen och som blev av med sin värk i armbågen.
– Jag fick möjlighet att få naprapathjälp och i dag är jag helt smärtfri, säger han till Blekingenytt.

Av 80 patienter fick hälften hjälp av naprapat och den andra hälften traditionell vård på ortopeden. Forskningsrapporten visar på ett mycket positivt resultat för naprapatgruppen.
– Det här visar att vi måste sortera patienterna bättre, säger överläkaren Håkan Friberg, ortopeden Blekingesjukhuset.

Stina Lilje, är doktorand och naprapat och har haft huvudansvaret för den här forskningsrapporten och hon hoppas nu att resultatet ska få landstingen att koppla in naprapaterna i den ordinarie vårdkedjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer