Kurt och Maja Knutson surfar för första gången.

När internet kom till byn

Uppdaterad
Publicerad

För de flesta är det självklart – men först i dag fick 85 hushåll i Ringamåla internet.

Internet slog igenom i Sverige på 1990-talet. Nästan 20 år senare kan även invånarna i Ringamåla surfa.

För Kurt Knutson, 83 år, och Maja Knutson, 82 år, var det en stor nyhet.

De har aldrig surfat men nu ska de börja.

I 2,5 år har de boende i Ringamåla arbetat för att få fibernät till bygden. 2011 bildades Ringamåla fiber ekonomisk förening och varje hushåll bidrog med 20 000 kronor vardera. Men det dröjde över ett år innan kablarna kom i marken.

Föreningen fick problem med skattemyndigheten då diskussioner om momsregistrering uppkom. Nu är problemen historia och i dag invigdes fibernätet i Högaböke bygdegård norr om Karlshamn.

– Nu ansluter vi attraktiva Ringamåla till den övriga digitala världen, säger Sven-Åke Svensson (S), kommunalråd.

”Trevligt att det händer något i byn”

Det är 85 fastigheter som nu är anslutna till fibernätet och flera av dem är företag. En av medlemmarna är familjen Knutson i Pieboda by. Paret Kurt och Maja Knutson i 80-årsåldern har aldrig surfat. Men nu tänker de börja.

– Det är trevligt att det händer något i byn. Jättefint, säger Maja Knutson.

För att alla boende ska kunna använda den nya tekniken som nått bygden startas nu en datorutbildning. Förhoppningen är stor att bredband med högsta kapacitet ska öka inflyttningen till bygden.

– Det är många äldre som aldrig ägt en dator eller satt på en dator. Vi kommer erbjuda nybörjarkurs i datorhantering, säger Lennart Olofsson, ordförande för Ringamåla fiber ekonomisk förening.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer