Den fängelsedömde lyxbedragaren från Blekinge gav bort en sportbil värd närmare en miljon till en anhörig – som nu också döms till fängelse. Foto: Polisen

Anhörig till storbedragaren får fängelse – tog emot lyxbil

Uppdaterad
Publicerad

En nära anhörig till den man i Blekinge som dömts för grova bedrägerier mot 90 personer – den så kallade lyxbedragaren – döms till ett års fängelse för grovt penningtvättsbrott av hovrätten, efter att ha tagit emot en bil värd nästan en miljon kronor från mannen. Det rapporterar TT.

Hovrätten anser att han måste ha insett att det fanns en betydande risk för att bilen härrörde från brottslig verksamhet.

Den anhörige hade överklagat till hovrätten för att bli friad. Han hävdar att han trodde att den nu dömde investeringsbedragaren var en framgångsrik entreprenör och affärsman. Bilen ska han ha tagit emot eftersom mannen var skyldig honom pengar.

Men hovrätten konstaterar att flera omständigheter borde ha fått honom att dra öronen åt sig: Den anhörige visste att han tog emot en dyrbar bil från en person som tidigare dömts för grova bedrägerier och nu levde under hot. Bland annat hade en bil sprängts utanför mannens bostad och hans familj hade placerats på skyddat boende.

Även en bekant till investeringsbedragaren döms för grovt penningtvättsbrott av hovrätten. Straffet blir, precis som i tingsrätten, ett och ett halvt års fängelse, och en tredje person döms till ett år och två månaders fängelse för samma brott.

Den man som var huvudåtalad i bedrägerihärvan hade inte överklagat till hovrätten. Blekinge tingsrätt dömde honom i somras till fängelse i fyra år och tio månader för omfattande investeringsbedrägerier, där 90 personer lurades på totalt 85 miljoner kronor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här anländer affärsmannen till Karlskrona tingsrätt till den första av över 50 rättegångsdagar. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Bedrägerimisstänkt affärsman

Mer i ämnet