Intrånget inträffade på förmiddagen under skoltid på Väggagymnasiet. Foto: SVT

Drogpåverkad gjorde intrång – skola överväger låst entré

Publicerad

En narkotikapåverkad man trängde sig in på Väggagymnasiet i Karlshamn. Väktare, som sedan förra veckan satts in på skolan efter flera bråk under hösten, avvisade mannen.

Nu överväger ledningen att låsa ytterdörrarna till skolan och införa ett passersystemen, som ytterligare en åtgärd för att höja säkerheten.

Det var fredagen den 9 oktober som en obehörig man trängde sig in på Väggagymnasiet i Karlshamn, något som BLT var först med att rapportera om. Mannen var narkotikapåverkad och sökte upp skolsköterskans vilrum.

– Det är alltid trist när sådant här händer. Det är tråkigt för personen och för personalen som fick hantera det. Han var drogpåverkad och när han blev avvisad av väktare följde han med. Vi har polisanmält händelsen som olaga intrång och med största sannolikhet vet vi vem det är, en före detta elev i 25-årsåldern, säger Nils Andersson, rektor på Väggagymnasiet.

Ny säkerhetsåtgärd

Väktarna, som avvisade inkräktaren, började patrullera på skolan förra veckan. Det var en ny säkerhetsåtgärd som sattes in efter ett jätteslagsmål på skolan i slutet av september. Det var då det femte bråket på skolan under hösten. 

– Väktare har börjat rondera för att öka tryggheten och det fungerade bra i det här läget, säger Nils Andersson.

Den senaste händelsen med inkräktaren vill han dock inte sätta i samband med jätteslagsmålet i slutet av september.

– Det är två helt olika saker, slagsmålet i utkanten av skolans område och en drogpåverkad man på glid som gör intrång. Det har inte med varandra att göra, säger Nils Andersson.

Överväger låst entré

Men att det sker nya brott i anslutning till skolan gör att ledningen överväger att låsa ytterdörrarna till skolan och införa ett passersystemen.

– Vi har fortfarande inte låst vår entré. Det skulle medföra obehag eftersom det är så många som passerar. Men för varje tillfälle som sådant här inträffar, när personer inte accepterar att skolan inte är en offentlig plats, så kommer vi närmare en sådan åtgärd. Vi tittar på för- och nackdelar men har inte kommit fram till något beslut ännu, säger Nils Andersson.

Hör rektorn Nils Andersson om jätteslagsmålet på Väggaskolan i slutet av september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.