Andreas Glingfors har jobbat för Blekingepolisen i nästan tio år. Foto: Daniel Falck/SVT

Nätpolis slutar i protest

Publicerad

Blekingepolisens nätexpert Andreas Glingfors säger upp sig. Skälet är han inte anser sig få tillräckligt med tid av polismyndigheten för det brottsförebyggande arbetet.

Under nästan tio år har Andreas Glingfors arbetat med att bekämpa brottslighet som sker på nätet.

En stor del av arbetet har varit möten med skolpersonal, elever och föräldrar i Blekinge, men också i andra delar av landet. Men nu går det inte längre.

– Under hösten så har jag upplevt en stor frustration. Jag har ett väldigt driv för det förebyggande arbetet, men har fått lägga mindre och mindre tid på det, säger Andreas Glingfors.

Prioriteras det fel inom polisen?

– Ja. Det borde vara en självklarhet att jobba brottsförebyggande.

Ska jobba med ungdomar

Han minns fortfarande hur han 2009 fick upp ögonen för vad som sker på nätet efter en inkommen polisanmälan från en utsatt flicka som trakasserades med kedjemeddelanden på internet. Anmälan ledde till ett möte på skolan med klassen, föräldramöte och två polisanmälningar.

– Jag kände att jag måste göra någonting för att hjälpa den här flickan, säger Andreas Glinfors, som sedan det föräldramötet har föreläst på skolor runt om i hela landet.

Och över 500 föreläsningar senare är det nu dags att göra annat. Detaljer kommer senare, men det handlar om det han trivs bäst med – förebyggande arbete.

– Det är ett nytt jobb inom skolans värld, där jag kommer få chansen att påverka ungdomar till att göra rätt val i livet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer