Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inge Persson är erfaren av att vandra runt i Ronneby om nätterna, för att öka tryggheten i staden. Hör honom berätta mer i videon. Foto: William Juhlin/SVT

Nattvandrare efterlyses i Ronneby: ”Hade behövt fler”

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun efterlyser fler nattvandrare som kan hjälpa till att bevara tryggheten på stadens gator. Inge Persson har nattvandrat med sin förening i flera år och hoppas fler unga ska delta.

– Unga är svårt att få tag i, det är knepigt, säger han.

Trots att kommunen har höjt bidraget till de föreningar som nattvandrar, har det varit svårt att locka fler deltagare. Nu hoppas man att fler ska vilja engagera sig, något som Sydöstran har rapporterat om.

– Vi behöver ha fler vuxna ute på stan kvällstid som kan skapa lite relationer, det är egentligen det det handlar om. Vi hoppas verkligen kunna fylla de 52 vandringar vi fått finansiering för, säger trygghetssamordnare Bibbi Rönnlund till tidningen.

”Sammansvetsad grupp”

Pensionären Inge Persson har nattvandrat med Civilförsvarsförbundet sedan 2016. Han menar att samhället har förändrats under åren.

– Vi känner var och en att vi gör en insats, det ökar tryggheten i samhället. Man kan få en klapp på axeln när man är ute och då är det roligt ju, säger han.

De är fjorton personer i dag och Inge Persson hade gärna fått in yngre kollegor att vandra med om nätterna.

– Vi är en sammansvetsad grupp, det är roligt att träffas och pratas vid. Men hade man kunnat få hit lite fler hade det varit bra.

Hör honom berätta om arbetet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.