Kent Löving, jägareförbundet Blekinge, riktar skarp kritik mot Naturvårdsverkets förslag på nya jakttider. Foto: Privat/SVT

Nytt förslag på jakttider får skarp kritik från Blekinges jägare

Publicerad

I förra veckan lämnade Naturvårdsverket in sitt förslag om nya jakttider till regeringen. Jägareförbundet i Blekinge är kritiskt och gläds åt beskedet att regeringen skickar ut förslaget till berörda, som får tycka till innan beslut fattas.

Om förslaget skulle gå igenom kommer tiderna för när man får jaga ändras ordentligt i Blekinge. Kent Löving, länskommunikatör för Jägareförbundet Blekinge, är kritisk till förslaget.

– Om man till exempel skjuter ett rådjur i februari som har två foster i sig, då mister man ju tre djur till nästa säsong i stället för ett. Det här blir ju katastrof alltså, säger han.

”Kommer utrota hela klövviltstammen”

Och det är frågan om just djurbeståndet som oroar Kent Löving.

– Med de här förslagen kommer man att utrota hela klövviltstammen. Ett förslag är att man ska jaga älg i februari. Älgstammen är ju extremt dålig här i Blekinge redan från början, både numerärt och i stryka.

Berörda instanser får säga sitt

Regeringen har nu bestämt sig för att skicka ut Naturvårdsverkets förslag till berörda instanser som får säga sitt i en remissrunda som avslutas i början av oktober.

– De tyckte väl som jägareförbundet i Blekinge att det här förslaget ser rent tokigt ut, säger Kent Löving.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.