På grund av trätan mellan kommunen och företaget riskerar 74 anställda att inte ha någon fabrik att gå till. Foto: Södra

Nej till företag med 74 anställda att hyra lokal

Publicerad

Berg och Berg med 74 anställda får nej till att fortsätta hyra fabrikslokalen i Kallinge. Beskedet är kulmen på utdragna förhandlingar mellan golvtillverkaren och det kommunala fastighetsbolaget ABRI.

Det senaste beskedet från AB Ronneby Industrifastigheter är att golvtillverkaren Berg och Berg ska flytta ut från fabrikslokalerna i Kallinge. Det kommunala fastighetsbolaget är inte intresserade av att hyra ut till företaget. Beslutet togs av ABRI:s styrelse den 8 oktober.

– Det här är en hyresgäst som vi inte vill ägna oss åt med tanke på det sätt som de har agerat. Vi har redan ägnat tillräckligt med tid och kraft åt ärendet sedan årsskiftet. Vi skriver inte på ett nytt hyresavtal som leder oss rakt in i en hyreskonflikt. Vi är intresserade av att ha en hyresgäst som accepterar villkoren, säger ABRI:s styrelseordförande Johan Sandberg till SVT Nyheter Blekinge.

Diskuterat framtiden

Orsaken till oenigheten uppstod enligt honom när golvtillverkaren Berg och Berg bytte ägare förra hösten. Den förra ägaren Södra fortsatte att hyra fabrikslokalen i Kallinge från Ronnebys kommunala fastighetsbolag, men hyrde ut den i andra hand till nya ägarna. Sedan dess har ABRI diskuterat framtiden med Berg och Berg.

– De har bett om att få köpa fastigheten men vi stod väldigt långt ifrån varandra när det gäller vad den är värd. Vi har erbjudit dem att hyra lokalen, men när erbjudandet gick ut den siste september var svaret att de inte var intresserade. Den 2 oktober hade de däremot skrivit på avtalet, men för sent, säger Johan Sandberg.

”Ser det som utagerat”

Samtidigt uttrycker Berg och Berg förvåning över beskedet om att de inte längre får hyra fabrikslokalen i Kallinge, där de bedriver golvtillverkning med 74 anställda.

– Jag ser detta som redan löst och utagerat. Vi har skickat in ett påskrivet hyresavtal men inte fått något svar, säger Christian Jöhncke från Berg och Berg.

Hyresvärden säger att ni nappade för sent på erbjudandet om att få hyra fabriken i fortsättningen, gjorde ni det?

– Nej, min kollega la vårt svar i deras brevlåda inom tidsramen den 30 september. De får titta i postlådan oftare, säger Christian Jöhncke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer