Han misstänker nu att det beror på deras utländska efternamn.
Mattias Hemmelfelt köpte sin bostadsrätt 2008. För ett år sen flyttade han in till sin tjej och försökte sälja sin lägenhet. Men trots att banken beviljat en köpare lån sa bostadsrättsföreningens styrelse nej.
Några månader senare fick han en ny köpare. Också den gången blev det ett nej. Och eftersom han nu blivit arbetslös fick det svåra konsekvenser för hans ekonomi. Han går 9 000 kr back varje månad. Och nu har kronofogden kopplats in. I december fanns en tredje köpare, en med mycket god ekonomi.
– Allt var klart, och de skulle flytta in den 27 december. Men via mejl fick de ett nej av styrelsen. Då hade de sålt sin lägenhet, säger Mattias Hammelfelt.
Alla tre köparna hade godkänts av sina banker. Varken mäklaren eller Helsingborgs dagblad, som undersökt saken, har funnit några betalningsanmärkningar. Men de hade en sak gemensam : de hade utländska efternamn.
Sydnytt har idag försökt nå styrelsen i Bostadsrättsföreningen, som är ansluten till Riksbyggen, både fysikskt och per telefon. Men ingen har svarat, varken oss eller Helsingborgs Dagblad.
– Jag tror att det rör sig om diskriminering. Det var en artikelserie i Helsingborgs Dagblad för några år sen om diskriminering i just det här området. Folk med udda efternamn får inte flytta in. Det var till och med tal om att inte ens danskar skulle släppas in, säger Mattias Hammelfelt
Mattias har nu skaffat sig en utbildning och har också fått ett fast jobb, men lägenhetsaffären kommer att förfölja honom länge.
– De styr och ställer över människors liv, avslutar Mattias Hammelfelt.