Nils-Erik Andrén blev 63 år. Foto: SVT

Nils-Erik dog trots upprepade larm till socialen

Publicerad

Nils-Erik Andrén, 63, i Karlskrona hade ett långtgående alkoholmissbruk bakom sig. I augusti eskalerade drickandet, och han blev allt sämre. Men trots upprepade larm från dottern, omhändertogs han aldrig. En vecka senare hittades han död.

Nils-Erik Andrén, eller Nisse som han kallades av sina nära, bodde större delen av sitt liv i Karlskrona. Under en stor del av sitt liv kämpade han mot ett långtgående alkoholmissbruk, som han vid flera tillfällen varit i kontakt med socialen för att få bukt med. I augusti gick det så långt att hans dotter Anne-Sophie Sriwong vid tre tillfällen slog larm till socialen.

– Han förlorade sinnestillståndet och blev väldigt snurrig. Hallucinerade. Han kunde inte längre ta hand om sin hygien och åt ingenting. Han drack bara alkohol, säger Anne-Sophie Sriwong.

– Jag frågar mig själv varje dag om jag kunnat göra mer, säger dottern Ann-Sophie Sriwong. Foto: Privat

Hittades död i soffan

Syftet med anmälningarna var att få socialen att tvångsomhänderta pappan enligt lagen om vård av missbrukare (LVM). Men så blev det inte. Sex dagar efter den sista anmälan hittades Nils-Erik Andrén död i soffan i sin lägenhet.

– Jag tänkte att om de hade lyssnat på mig så hade han fortfarande varit i livet i dag. Om han kommit in och fått läkarvård. Istället kommer polisen och berättar att han är död, säger Anne-Sophie.

Det tog sex dagar – borde inte socialen fått lite tid på sig att utreda?

– Jag ansåg att tillståndet var så instabilt att de borde agerat på en gång. Inte efter en vecka – mycket kan hända på en vecka. Men det känns inte som om de tog mig på allvar.

Anmält sig själva

Nu har Anne-Sophie Sriwong anmält socialförvaltningen i Karlskrona till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som har startat en utredning. Men socialtjänsten har också anmält sig själva och påbörjat en internutredning.

– Lagstiftningen säger att man ska göra en anmälan om det finns ett missförhållande, eller risk för det. Och vi har antagit riktlinjer hos oss att om det inträffar dödsfall så gör vi en Lex Sarah-anmälan, säger Claes Wiridén, tillförordnad chef på socialförvaltningen.

På grund av den pågående internutredningen, och rådande sekretess, vill Claes Wiridén inte uttala sig i det specifika fallet. Men av Nils-Erik Andréns journaler framträder ändå en bild av vilka åtgärder som genomfördes – trots att mycket även där är belagt med sekretess.

Där framgår att socialförvaltningen i samband med Anne-Sophies tredje anmälan, den 24 augusti, gjorde ett hembesök hos Nils-Erik.

– De var där i fem minuter, sen åkte de därifrån. Då var det skitigt överallt, och han visste knappt var han var, säger Anne-Sophie Sriwong.

– Det känns som att de inte tog mig på allvar, säger Ann-Sophie Sriwong som slagit larm till socialen flera gånger. Foto: SVT

Oklar dödsorsak

Av journalen framkommer att Nils-Erik under besöket var märkbart påverkad, men att han kunde ”föra ett adekvat samtal och resonemang”. Det framgår också att ”han kan tänka sig att åka in för avgiftning men inte dags datum”.

Därefter är det tomt i journalen, inga nya kontakter eller hembesök, tills nyheten om dödsfallet når förvaltningen en vecka senare.

Dödsorsaken är fortfarande oklar. En preliminär obduktion på Rättsmedicinska i Lund kunde inte fastställa dödsorsaken, och det dröjer ytterligare någon månad innan resultatet från den rättskemiska analysen är klart.

– Jag frågar mig själv varje dag om jag hade kunnat göra mer. Men jag tror inte det. Jag försökte få honom att flytta hem till mig men det gick inte. Men jag har mardrömmar om att jag kanske kunde gjort mer, säger Anne-Sophie Sriwong.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.