Från och med 1 februari är det här förbjudet. Foto: Erik Nylander / TT

Nu är det slutpratat i bilen – mobilförbud infört

Uppdaterad
Publicerad

Från och med i dag måste bilisterna hålla händerna på ratten och inte runt mobiltelefonen under bilkörning. Bilister som SVT Nyheter Blekinge talat med tycker att mobilförbudet är välkommet och bra.

– Det är ett jättebra beslut för det händer många olyckor med bilister som pratar i mobilen när de kör, säger Marie Pettersson som själv är noga med att aldrig använda mobilen när hon kör.

Isabella Pettersson är av samma uppfattning.

– Jag har sett jättemånga som håller på med sina mobiler när de kör och då kan de inte koncentrera sig på bilkörningen. Man måste ha händerna på ratten för att ha full koll.

Använd handsfree

Hittills har det varit okej att använda mobiltelefonen i samband med bilkörning, men då bara om det inte påverkat körningen på ett trafikfarligt sätt. Men från och med nu är det alltså helt förbjudet att hålla i mobilen.

För att inte begå en brottslig handling när man pratar i mobil samtidigt som man sitter bakom ratten och kör, gäller det nu att man använder sig av handsfree.

– Det rimliga är att stanna och ringa upp eller att använda handsfree. Det är en rekommendation, det har vi tid med, säger Petter Wahllöf, vid trafikgruppen i Karlskrona.

Foto: SVT/TT

”Folk kommer vänja sig”

Elvira Andersson erkänner att det hänt någongång att hon använt mobilen när hon kört bil.

– Men nu använder jag bluetooth som de flesta moderna bilar är utrustade med, säger hon.

Oscar Svensson tror att det kommer bli svårt till en början för många bilister att sluta använda mobilen.

– Men sedan kommer folk att vänja sig, säger Oscar Svensson som också kör trådlöst i sin bil.

Större säkerhet

Hur ska polisen styrka att man har begått ett brott genom att hålla mobilen i handen när man kör?

– När vi är ute och jobbar och ser någon som sitter med mobiltelefonen i stället för att ha fokus på vägbanan, så ska polismans iakttagelser kunna räcka för att lagföra, säger Petter Wahllöf.

Han tror att det nya förbudet kommer ge större säkerhet i trafiken.

– Ett beteende finns i dag hos de flesta där man plockar upp sin mobiltelefon. Det är nästan ryggmärgsbeteende skulle jag säga, sociala medier och annat. Det vill vi komma bort ifrån när vi kör bil, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.