Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lyssna till Mats Dalén, länsansvarig eftersöksjägare i Blekinge, ge sina främsta tips för hur du bäst undviker en viltolycka. Foto: SVT

Tre tips för att undvika en viltolycka

Uppdaterad
Publicerad

När hösten gör sitt intåg så ökar också antalet viltolyckor. Störst risk är det i oktober och november.

Varje år sker omkring 65 000 viltolyckor i Sverige, det visar statistik från Nationella viltolyckrådet. Det är i genomsnitt en viltolycka var åttonde minut.

I Blekinge skedde 1 663 olyckor med större vilt på länets vägar förra året. Det var flest olyckor i Karlskrona och framför allt är det rådjur som ligger bakom olyckorna.

Och det är just under höstmånaderna som det är som störst olycksrisk.

– Den största delen av alla viltolyckor är under den här perioden när vi går in i mörkare tider, säger Mats Dalén, länsansvarig eftersöksjägare.

Under oktober och november beräknas det ske ungefär 300 viltolyckor i Blekinge, enligt en uträkning från försäkringsbolaget IF. Det blir fem per dag.

Rådjur största

Vildsvin och älg är vanliga djur att krocka med, men absolut störst andel är rådjur. De flesta olyckor sker också i gryning eller skymning.

– Det gäller att vara uppmärksam på omgivningen, säger Mats Dalén, som också har fler tips på vad du kan tänka på för att undvika att krocka med vilt.

Hör tipsen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.