Flera Blekingekommuner bryter med ryska vänorter: ”Sådana vänner vill man inte ha”

Uppdaterad
Publicerad

Karlshamn ansluter sig nu till raden av kommuner i Blekinge och Sverige som säger upp sina ryska vänortsavtal. På måndagen togs beslutet att avbryta samarbetet med Svetly i Kaliningradregionen. 

Den 3 mars kom beskedet att Karlskrona kommun säger upp sitt vänortsavtal med den ryska staden Baltijsk. Det var ett i raden av avbrutna vänortssamarbeten mellan kommuner runtom i Sverige och ryska städer.

– Medan ryska bomber faller över Ukraina kan vi inte ha ett ryskt vänortsavtal. Sådana vänner vill man inte ha, säger Börje Dovstad (L), kommunalråd.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Nu sällar sig Karlshamn till raden av kommuner som bryter med ryska vänorter. Kommunstyrelsen föreslog den 22 mars att säga upp vänortsavtalet med Svetly i Kaliningradregionen. Kommunfullmäktige fattade under måndagskvällen det slutgiltiga beslutet om brytningen.

– Det har att göra med att Ryssland angriper ett land utan orsak. Det är inte förenligt med vår syn på mänskliga rättigheter, säger Karlshamns kommunalråd Per-Ola Mattsson (S).

Tagit ned skyltar

Ronneby kommun har tidigare haft en rysk vänort men samarbetet har varit vilande de senaste åren. Efter invasionen av Ukraina togs beslut att den gamla informationen på kommunens hemsida och den vägskylt som satt utanför stadshuset skulle plockas ned.

Varken Olofström eller Sölvesborg har haft ryska vänorter eller tagit något aktivt beslut att ej ingå några sådana samarbete i framtiden.

Hör mer om Karlshamns beslut i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Blekinge län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet