Fullt liv kring hussvalornas hotell i Torsö hamn Foto: Daniel Falck

Nu har gästerna hittat till svalornas hotell

Uppdaterad
Publicerad

De boende vid Torsö hamn fick förra året ett nytt hotell som granne. Och nu har gästerna börjat hitta till hotellet med en fantastisk utsikt och där rummen faktiskt är gratis – om man är en svala.  

Det sex meter höga svalhotellet i Törsö hamn på Listerlandet sattes upp i april förra året. 

– Först var det stor tveksamhet, skulle svalorna acceptera det här. Var det rätt plats eller blåser det för mycket här? Men så var det till slut ett svalpar som flyttade in, säger Ingemar Swanteson, som bor endast ett stenkast från hotellet. 

Sölvesborg

Och nu, ett år senare, har ett tiotal svalpar flyttat in i svalhotellet som är det första i sitt slag i Sverige.

Hotellet donerades till Torsö hamnförening av Egon Wiest och hans familj som till vardags bor i Tyskland men som reser till Sverige och sitt fritidshus på Torsö så ofta de kan.

Grannar Egon Wiest och Ingemar Swanteson ville bli av med svalbona och fick ett brinnande fågelintresse på köpet Foto: Daniel Falck

– Vi rev ett gammalt hus som det var massvis med svalbon på, och när vi byggde det nya huset ville vi inte ha bon på det, så vi skaffade det här hotellet i stället och det är succé, säger Egon Wiest. 

Rödlistade hussvalor

De nya hotellgästerna är hussvalor som är en rödlistad art. 

– Man vill få bort svalorna från husväggarna eftersom de släpper spillning längs med väggarna. Men här har nya och alternativa boplatser skapats, säger Mats Olsson, västra Blekinges ornitologiska förening. 

Intresset för svalhotellet är stort bland fågelskådare men även för de boende i området och Ingemar Swanteson är nöjd med att ha fått ett svalhotell som granne. 

– Vi bor här för att vi söker friheten och fåglarna är det yttersta uttrycket för frihet. Jag har inte ägnat mig åt fågelskådning förut men när åren kommer märker man att det tillför någonting, säger Ingemar Swanteson. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet