Flera hus får problem med inkräktande småkryp under slutet av sommaren. Foto: SVT

Nu invaderar småkrypen hemmen – så skyddar du dig

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det högsäsong för småkryp och insekter, och allt fler letar sig in i hemmet. Tvestjärtar, gråsuggor och fruktflugor är det många som drabbas av just nu – men det går att skydda sig mot dem.

Även om de flesta insekterna inte medför någon direkt skada, är det många som upplever ett obehag av att ha tvestjärtar och gråsuggor i källaren. Och liksom varje år är det nu högsäsong för fruktflugorna.

– Det gamla husmorsknepet att ställa fram lite vinäger med diskmedel i funkar utmärkt, men det absolut bästa skyddet mot fruktflugor är att se till att inte få in dem över huvud taget, säger Tom Lindgren, skadedjurstekniker på Anticimex i Karlskrona.

I år märks det flera förändringar bland insekterna. Det har rapporterats flera fall av eldlöss, en ofarlig liten röd bagge, och av vanlig svensk kackerlacka.

– Jag vill inte spekulera för mycket men det kan mycket väl ha att göra med förra årets extremtorka. Ibland letar sig de svenska skogskackerlackorna in i husen, men man behöver egentligen inte vara orolig för de kan inte föröka sig inomhus.

I videon ovan får du sju tips på hur du håller insekterna borta från hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.