Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I år är det 1 674 ungdomar i Blekinge, varav 778 tjejer och 896 killar, som kallas till mönstring. Foto: SVT/Arkiv

Nu kallas Blekinges ungdomar till mönstring

Publicerad

1 674. Så många ungdomar i Blekinge får i år hem ett mönstringsunderlag från Rekryteringsmyndigheten. I juni kan några av Sveriges värnpliktiga komma till ett förband i Örlogshamnen i Karlskrona eller på F17 i Kallinge.

Det är ungdomar födda 2003 som i år har fått en broschyr, som informerar och förbereder dem inför utskicket av mönstringsunderlaget. I Blekinge rör det sig om 1 674 ungdomar, varav 778 av dessa är tjejer och 896 killar.

Mönstringsunderlaget består av drygt 60 frågor som handlar om allt från hälsa, skola, intressen och sin inställning till värnplikt.

Från det att man fått brevet har man 14 dagar på sig att logga in och besvara frågorna. Det är en skyldighet att svara, enligt lag.

Värnpliktiga till Blekinge i juni

Det är totalt 5 000 utbildningsplatser som ska fyllas och det är upp till Försvarsmakten att placera ut.

– Till 2025 planerar man att utöka till 8 000 platser, säger Marinette nyh Radebo, kommunikationschef på Rekryteringsmyndigheten.

I Blekinge finns många förband där det är möjligt för värnpliktiga att göra sin grundutbildning, både inom Marinbasen och Sjöstridsskolan i Karlskrona samt Blekinge flygflottilj på F17 i Kallinge.

Teknologiska hot

Något som är nytt för i år inom Försvarsmakten, är ett så kallat cyberförband som inriktar sig på moderna, teknologiska hot.

– Det är första året för det här förbandet, berättar Marinette nyh Radebo.

Utifrån svaren på mönstringsunderlaget väljer sedan Rekryteringsmyndigheten ut de som bedöms ha bäst förutsättningar för värnplikt. Besked om man kallas till mönstring eller inte kommer i mars månad, för att sedan dra igång utbildningen i juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer