Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Har ni ett nytt hjärta till August?”. Se Matilda Hafström berätta om vägen till ett nytt hjärta för sonen. Foto: SVT/Privat

Nu kan August, 3, leka igen – tack vare nytt hjärta

Uppdaterad
Publicerad

Redan som bebis fick han domen att han skulle dö. Väntan på ett nytt hjärta var lång och plågsam för hela familjen Hafström på Hasslö i Karlskrona.

Tack vare en donator kunde August, tre år, få sitt liv tillbaka.

När August bara var sex veckor gammal upptäcktes hans hjärtfel. Redan då inleddes den långa resan till en transplantation, vilket sågs som det enda sättet att rädda livet på honom.

– Det var svårt att ta in, det är sånt som händer andra och inte oss. Det tog tid innan vi förstod vad som faktiskt hade hänt, säger mamma Matilda Hafström.

Glömmer aldrig samtalet

Åren gick och August blev väldigt sjuk. Han orkade inte gå och fick ha andningsmaskin till hjälp hemma. Till skillnad från sin friska och pigga tvillingbror kunde August knappt bjuda på ett leende.

Det var bara en tidsfråga tills familjen skulle tvingas flytta ner till sjukhuset i Lund, när samtalet kom.

– Jag glömmer det aldrig. Det var tidigt på morgonen och jag hade precis drömt att de hade ringt. Så ringer det på riktigt och min man svarar: ”Har ni ett nytt hjärta till August?”, säger Matilda Hafström.

När August var 2,5 år genomfördes transplantationen. I dag mår han bra och hans nya hjärta fungerar perfekt för honom.

– Nu får vi se honom leva sitt liv. Hela familjen har fått tillbaka livet känns det som.

”Våga ge liv”

Nu pågår Donationsveckan i Blekinge. Varje år tänds marschaller på sjukhusområdet i Karlskrona för att hedra de som väljer att donera organ.

Matilda Hafström menar att det är något man måste våga prata om.

– Det var en självklarhet för oss att registrera oss i donationsregistret. Våga ge liv när man själv inte behöver sina organ.

Se August – och hör hans mamma berätta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.