I klippet berättar Leif Nilsson, skridskoledare för Friluftsfrämjandet i Ronneby, mer om hur det milda vädret påverkar isarna. Foto: SVT

Mildare väder väntar – så är du säker på isen

Uppdaterad
Publicerad

De senaste helgerna har isarna utanför Blekinge fyllts av människor. Men i veckan väntas plusgrader – vilket kan medföra större risker för den som vill ge sig ut på isen.

När det mildare vädret gör att snön smälter rinner smältvattnet ut i sjöarna, vilket i sin tur får det varmare bottenvattnet att virvla upp.

– Då smälter isarna från undersidan, vilket är svårt att se. Så det gäller att vara uppmärksam och försiktig, säger Leif Nilsson, som är skridskoledare för Friluftsfrämjandet i Ronneby.

Vad ska man tänka på om man vill ut på isarna?

–  Ta med ispik, isdubbar, livlina och sällskap. Ska man ut på längre turer bör man ha med en ordentlig ryggsäck med livrem och grenrem, säger Leif Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.