Foto: SVT

Nu öppnar härbärget i Lyckeby

Publicerad

Kommunens härbärge i Lyckeby är nu klart för inflyttning.
Natten mellan fredag och lördag kan de första EU-migranterna sova över.

Den kraftiga kylan gör att situationen är tuff för de EU-migranter som sökt sig till Sverige. Men i går kväll fick kyrkans arbetsgrupp ett positivt besked från Karlskrona kommun. Lokalen i Lyckeby är nu klar för inflyttning.

– Det här känns skönt, säger Johanna Juhlin, präst i Svenska kyrkan.

Nu ska madrasser och sängar flyttas från det tillfälliga härbärget i Pingstkyrkan till Lyckeby. Planen är att härbärget ska stå färdigt att ta emot EU-migranter natten mellan fredag och lördag. Men kyrkorna är i stort behov av fler volontärer. Om fler anmäler sig att hjälpa till på härbärget kan det hålla öppet mer än två nätter i veckan.

– Ja, om kylan håller i sig måste vi ha öppet fler nätter. Men det beror helt på hur många volontärer som ställer upp, säger Johanna Juhlin.

Härbärget är bara öppet för EU-migranter och inte andra som saknar tak över huvudet.

– Hade vi som kyrka hållit i det hade vi haft öppet för alla. Men kommunen har varit tydlig med att det här bara riktar sig till EU-migranter. Om någon annan kommer dit och vill sova hänvisar vi dem till kommunens boende, säger Johanna Juhlin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer