Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Michelle Hallber/SVT

Nu ska Blekinges unika kulturarv märkas ut – för att skyddas i krig

Uppdaterad
Publicerad

Ett emblem i form av en blå sköld ska märka ut speciella platser och byggnader i Blekinge län. Det här är en del i utvecklingen av totalförsvaret där betydelsefulla kulturegendomar ska listas som prioriterade – för att sedan skyddas särskilt vid händelse av krig.

Länsstyrelsen Blekinge kommer att märka ut länets mest betydelsefulla kulturegendomar – en lista som en projektgrupp just nu håller på att ta fram.

– Vi har ett otroligt viktigt kulturarv att skydda i Blekinge. Det är jättesvårt att välja och det kommer vara ett gediget arbete, säger projektledare Josefin Bjurman.

I klippet ser du några av de platser som kan bli aktuella.

Kulturegendom kan förstöras i krig

Platserna kommer att märkas ut med Haagkonventionens emblem Blue Shield, vilket innebär att den som bryter mot konventionen kan lagföras för brott mot folkrätten.

– Med märkningen visar vi också försvarsmakten att det här är föremål och platser som ska särskilt skyddas. Vi ser på krigets utveckling som har varit i närområdet att man faktiskt försöker förstöra den här typen av föremål. Det är en viktig del att skydda kulturarvet, säger Peter Ryman, försvarsdirektör Länsstyrelsen Blekinge.

Vilka platser, föremål och byggnader som kommer att bli aktuella för märkning är ännu inte klart. Arbetet med att ta fram dessa görs tillsammans med Försvarsmakten, Riksantikvarieämbetet, Svenska kyrkan och även fastighetsägare kommer att involveras.

Målet är att emblemen kommer att sättas upp under året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.