Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se föremålen som gömmer sig i de 80 år gamla fyndpaketen. Foto: SVT/Jerker Hagman

Här öppnas 80 år gamla paket – fyllda med slottsfynd

Uppdaterad
Publicerad

Under sin placering i Sölvesborg under andra världskriget samlade värnpliktiga in arkeologiska fynd vid slottsruinen. De historiska fynden har legat förslutna i bruna papperspaket.

Efter 80 år öppnades paketen för första gången.

Arkeologen Lars-Göran Kindström ledde en undersökning av Sölvesborgs slottsruin under 1940-talet och till sin hjälp hade han värnpliktiga som var mobiliserade till Sölvesborg.

– Under medeltiden var denna anläggning otroligt betydelsefull och var en av de största borganläggningarna i dåvarande Danmark. Under 1400-talet var hela Norden i ett förbund, Kalmarunionen. Denna union leddes från den plats där kungen eller drottningen för tillfället befann sig och de var ofta i Sölvesborg, säger Sölvesborgs kulturarvssamordnare Marcus Bernhardsson.

”Få mer kunskap”

Efter att ha legat i 80 år i de bruna papperspaketen kan nu det hemliga innehållet berätta mer om Sölvesborgs och Nordens historia.

– Trots alla dessa betydelsefulla möten som har hållits på slottet, så kan vi förhållandevis mycket lite om platsen. Genom att ta del av detta arkeologiska fyndmaterial, hoppas vi få lite mer kunskap, säger Marcus Bernhardsson.

Se när paketen öppnas i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer