Foto: TT

Nu ska PFAS i grundvattnet kartläggas

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska spridningen av PFAS i svenska grundvatten kartläggas. Under hösten och vintern 2016 kommer Vattenmyndigheterna tillsammans med landets länsstyrelser att undersöka saken.

– PFAS används främst till brandsläckningsskum, impregneringsmedel och rengöringsmedel. Tidigare undersökningar visar att spridningen av ämnena i miljön kan vara omfattande. Men det saknas en heltäckande kartläggning och det är därför som vi genomför detta under hösten och vintern, säger Mats Wallin, vattenvårdsdirektör i Norra Östersjöns vattendistrikt i ett pressmeddelande.

Vid halter över 90 nanogram per liter vatten ska åtgärder vidtas. Dessutom ska kunskapshöjande åtgärder sättas in redan när halten ligger på 20 procent av riktvärdet för att undvika att halterna stiger än mer.

Förslaget på riktvärde och värde för att vända ökningen av PFAS har varit på remiss under sommaren. Det är Vattendelegationerna som tillsammans tagit beslut om vilka riktvärden som ska gälla i kartläggningen.

PFAS är en grupp högflourerade och potentiella giftiga ämnen som bryts ner långsamt i naturen och kan utgöra ett hot för djur och människor. 2013 upptäckte man att F17 i Kallinge hade läckt ut PFAS i dricksvattnet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet