Foto: Ellinor Rostedt/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ubåten HMS Uppland sjösätts i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan sjösattes den upprustade och omgjorda ubåten Gotland. Nu är det systerskeppet HMS Upplands tur, efter att ha rustats upp med modernare teknik.

I dag är det dags för sjösättningen av HMS Uppland, den andra av de två ubåtar i Gotlandsklassen som det har gjorts en genomgripande halvtidsmodifiering på. Det är nästan på dagen ett år sedan den första ubåten sjösattes, HMS Gotland.

HMS Uppland sjösattes första gången den 27 september 1996, men togs i tjänst först i oktober 1997. Ubåten har i upprustningen förlängts med två meter och är nu 62 meter lång, 6,2 meter bred och kan i uläge komma upp i 20 knop.

Ubåtarna ska genomgå flera tester innan de kan användas operativt, men marinchefen Jens Nykvist hoppas att de ska användas av försvarsmakten operativt nästa år.

– Det känns skönt att hon är tillbaka efter uppgraderingen, säger Jens Nykvist, som har spenderat mycket tid på ubåten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer