Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska ungdomars spelberoende kartläggas Foto: TT

Nu ska ungdomars spelberoende kartläggas

Publicerad

Hur utbrett är spelberoendet bland tonåringar i Blekinge? Det ska regionen ta reda på genom en ny studie som genomförs bland ungdomar mellan 12 och 17 år i länet. Deltagarna i studien kommer att jämföras med patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin i samma åldersgrupp.

Det är Blekinge kompetenscentrum i Region Blekinge som nu vill undersöka hur vanligt datorspelsberoende är bland ungdomar i länet.

– Det behövs mer kunskap om datorspelsberoende. Det är ett så pass nytt forskningsområdet. Många föräldrar kan nog känna igen sig i att man undrar om ens barn spelar för mycket och vad som egentligen är normal skärmtid, säger Ulrika Harris, forsknings- och utvecklingsstrateg på kompetenscentrum.

Spelandet tar upp all tid

Studien görs genom en enkät som skickats ut till 3000 ungdomar i länet mellan 12 till 17 år. Även en grupp bestående av patienter inom barn- och ungdomspsykiatrin kommer att få svara på frågorna, för att kunna jämföra om det finns någon skillnad mellan grupperna.

– Det här liknar andra typer av beroende, när spelandet orsakar problem i ditt liv. För ungdomar kan det handla om att spelandet tar upp all din tid, att du inte gör dina läxor exempelvis och att du tänker på spelandet hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer