Nu finns planer på att väcka anrika Hanöhus ur sin nuvarande slummer. En ny ägare har tagit över hotell-, restaurang- och konferensanläggningen och vill öppna den igen. Foto: SVT/Jerker Hagman

Så ska anrika Hanöhus få nytt liv med ny ägare

Uppdaterad
Publicerad

Nu finns planer på att väcka anrika Hanöhus ur sin nuvarande slummer. En ny ägare har tagit över hotell-, restaurang- och konferensanläggningen och vill öppna den igen.

Under flera decennier var Hanöhus i Hällevik en turistmagnet som lockade med hotell, restaurang, nattklubb och strandliv. Ett stort antal artister har spelat på det populära nöjespalatset.

Den havsnära anläggningen lockade också idrottslag som hade träningsläger där. Under en period fungerade även Hanöhus som asylboende.

Väckas ur slummern

Men nu är den anrika turistanläggningen på väg att väckas ur sin nuvarande slummer. En ny ägare har tagit över och har framtidsplaner.

– Jag har varit sommarboende i Hällevik i 50 år och har sett vilken enormt fin möjlighet det finns på Hanöhus. Nu gavs det en möjlighet att göra den här affären och det ska bli liv och rörelse på Hanöhus igen. Vi ska öppna hotell, restaurang och lägenheter, säger Håkan Ehrnst, som driver fastighetsbolaget Hornfast.

Till sommaren

Enligt planerna kommer hotell- och konferensanläggningen att öppna senare i år.

– Vi öppnar till sommaren förutsatt att coronaviruset lägger sig. Besöksnäringen har ett stort behov av hotell samt hotellägenheter och campingstugor med självhushåll, säger Håkan Ehrnst.

Planerar bostäder

Han har även planer på bostäder på platsen.

– Vi utreder möjligheterna att göra en del av faciliteterna till bostäder. Det finns stor efterfrågan på lägenheter. Många äldre som bott i Hällevik i hela livet vill flytta till något mer ändamålsenligt så nära som möjligt. Det innebär också att barnfamiljer kan flytta in i husen som då blir lediga och det är något Sölvesborgs kommun behöver, säger Håkan Ehrnst.

Tvekade du om affären med tanke på den nuvarande situationen med den pågående coronapandemin?

– Nej, det gjorde jag inte. Vi har långsiktiga planer, säger Håkan Ehrnst.

Sedan tidigare fanns det ett ett sommarpensionat på platsen och på 1950-talet byggdes hotell- och restauranganläggningen Hanöhus.

Anläggningen byggdes ut på 60-talet och storhetstiden som nöjes- och dansrestaurang inleddes i början av 70-talet.

Källa: Wikipedia.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer