När Miljöteknik kommer med en ny rapport dagen innan PFAS-rättegången riskerar den att skjutas upp. Foto: SVT

PFAS-rättegången skjuts upp till februari

Uppdaterad
Publicerad

Miljöteknik lämnade in ny bevisning eftermiddagen före PFAS-rättegångens start. Det är nu klart att rättegången skjuts upp till den 8 februari på grund av detta.

Ronneby kommun hävdar att deras nya bevisning blev känd den 7 september, alltså i måndags men det ska inte motparten PFAS-föreningen ha känt till. De menar att de ska ha fått veta om materialet sent i går, trots att samma material ska ha nåt även dem.

Det ska röra sig om en rapport från Lunds universitet med forskning från berörda människor i Kallinge. Tingsrätten prövade frågan om rapporten skulle tillåtas eller inte och beslutat att den ska godkännas.

Vet inte vad rapporten visar

Dock har inte kommunens ombud själva tagit till sig av bevisningen och menar att de inte vet om rapporten är till kommunens för- eller nackdel.

– Vi har haft exakt lika mycket tid att förbereda oss. Det är material vi inte helt fullt begriper. Det är 15 sidor med siffertabeller, säger de i rätten.

Skjuts upp till februari

Det diskuterades huruvida rättegången skulle skjutas upp eller inte men nu har man beslutat att rättegången skjuts upp till den 8 februari. Man har också diskuterat ett eventuellt stopp där det inte får tillkomma ny bevisning från och med i dag. Detta för att förhindra att rättegången skjuts fram ännu en gång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet