En markbrand inträffade i Ronneby kommun under måndagsförmiddagen. Foto: Suzanne Wernersson/Linslusfoto

Fyra larm om skogsbränder på en timme

Uppdaterad
Publicerad

En 5000 kvadratmeter stor gräsbrand inträffade vid gölen i Kallinge under måndagsmorgonen. Ytterligare tre larm om gräsbränder i länet inkom till SOS inom en timme.

Vid niotiden på måndagsförmiddagen fick räddningstjänsten ett larm om en gräsbrand vid gamla vattentornet vid gölen i Kallinge. Enligt räddningstjänsten brann det på en 5000 kvadratmeter stor yta och cirka 15 personer från räddningstjänsten bekämpade branden.

Ungefär en timme senare var branden under kontroll.

– Den är omringad och vi håller på med eftersläckning, säger Martin Hansson, räddningstjänsten östra Blekinge på förmiddagen.

Flera bränder

En timme senare kom ytterligare ett larm om en gräsbrand ute på ett fält i Nättraby men den släcktes snabbt.

Bara några minuter senare kom ett larm om en gräsbränd vid stationsvägen i Mörrum. Det visade sig vara en brand i en rabatt där mull eller bark brann med öppna lågor. Den branden är nu släckt och insatsen avslutad.

Extremt stor brandrisk

Strax därpå larmades SOS om en brand i Brunnsparken i Ronneby intill elljusspåret. Enligt räddningstjänsten brann det på en 900 kvadratmeter stor yta.

Vid halv tolviden var branden under kontroll, och vid fyratiden på eftermiddagen kunde räddningstjänsten lämna platsen.

Vid tolvtiden inkom ytterligare ett larm om en skogsbrand på Köpingevägen i Karlskrona och en gräsbrand vid en lekplats på sommarvägen i Karlshamn.

– Det är extremt torrt i markerna och vi manar till stor försiktighet vid vistelse i skog och mark, säger Magnus Kärvhag, Räddningstjänsten östra Blekinge, i ett pressmeddelande.

Vid sextiden på kvällen började det även brinna i gräset längs banvallen utanför Johannishus, troligtvis efter att ett tåg passerat. Efter en timme hade räddningstjänsten lyckats omringa elden.

Under söndagen inträffade flera bränder, bland annat brann det i ett skogsområde öster om Ronneby som gjorde att all tågtrafik stoppades. Där har militär personal hjälpt till med eftersläckningsarbete och den insatsen är nu avslutat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.