• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ica-handlare Håkan Tiberg i Karlskrona tror att lagen kommer göra det lättare att hålla återkommanande snattare borta från butiken. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT

Ny lag ska porta snattare – Handlaren: ”De kommer varje dag och tar vad de vill ha”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya lagen om tillträdesförbud innebär att personer som vid återkommande tillfällen stjäl eller trakasserar anställda kan portas från butiker. På Håkan Tibergs butik i Karlskrona finns det flera kända snattare som han hoppas den nya lagen kan hålla borta från butiken.

I klippet berättar handlaren om stölderna.

På Ica Cityhallen i Karlskrona snattas det för en halv miljon kronor varje år. Handlaren Håkan Tiberg uppskattar att det stjäls produkter från butiken varje timme. Några av snattarna är väl igenkända.

– Det finns många snattare som är återkommande, som varje dag kommer in och hämtar det de vill ha och sedan drar.

Böter eller fängelse

Den nya lagen innebär att åklagare kan besluta om ett tillträdesförbud på högst ett år i taget för återkommande snattare. Den som bryter förbudet riskerar böter eller fängelse i högst sex månader.

– Snatteriet har eskalerat de senaste åren och fortsätter att öka. Vi handlare ser positivt på alla saker som gör att det blir svårare och att man kan få straff, säger Håkan Tiberg.

Lagen på sin sida

Vilken effekt lagen har på snatteriet återstår att se. Polisens presstalesperson Robert Loeffel tror inte att tjuvar som får tillträdesförbud kommer att sluta snatta, de kommer förmodligen söka sig till en annan butik.

– Lagen ger framför allt butikspersonalen en trygghet, de har lagen på sin sida och rätt att avvisa personer som fått tillträdesförbud, säger Robert Loeffel på polisregion Syd.

Lagen kommer fungera på samma sätt som lagen om tillträdesförbud till arenor, som enligt Robert Loeffel varit framgångsrik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer