Foto: TT/SVT

Högskolestudenter kan få bo i Fur

Uppdaterad
Publicerad

Karlskrona kommun har nu bestämt sig för att sätta in en buss mellan Fur och tågstationen i Holmsjö för att högskolestudenterna ska kunna bo på det tidigare flyktingboendet där.

Det akuta boendet i gamla gymnastiksalen i Lyckebyskolan med 40 platser för bostadslösa högskolestudenter blev snabbt fullt.

Det tidigare flyktingboende i Fur, knappt fyra mil utanför Karlskrona, med plats för upp emot 300 uppenbarade sig som en annan lösning men då återstod problemet för studenterna att ta sig mellan Fur och stationen i Holmsjö.

– Sent igår kväll bestämde vi oss för att lösa det genom att kommunen sätter in en buss till Holmsjö station, vi vill ju hjälpa studenterna så gott vi kan, säger Lilian Bjerström Lidén på Karlskrona kommun.

”Det är inte Hilton precis”

I samband med att avtalet med Migrationsverket gick ut 2015 fick de boende flyktingar i Fur flytta och nu hoppas fastighetsägaren Anders Nordin kunna hyra ut boendet till nya högskolestudenter.

– Det är ett tiotal som hört av sig, men nu blir det säkert fler. Det är inte Hilton precis men det är eget rum, säng och skrivbord, säger Anders Nordin.

Om så många som 50-60 studenter bosätter sig i Fur så lovar han dessutom satsa mer på de allmänna ytorna.

– Ja, då kan vi satsa på de allmäna ytorna med spelrum och tv-rum och så vidare, säger Anders Nordin.

Men att många studenter skulle bosätta sig i Fur, fyra mil från högskolan, upprör före detta studentprästen och kunskapsnämndsledamoten Ann-Louise Trulsson.

– Det är inget bra alternativ som jag ser det, som före detta studentpräst så vet jag hur viktigt det är för studenterna att delta i sociala sammanhang i början. Ska de bo i Fur så kan de inte det. Bussarna och tågen slutar ju gå på kvällen. Jag blir mycket upprörd! säger Ann-Louise Trulsson.

Karlskrona kommun tittar även på andra alternativ för studenterna som till exempel den nedlagda äldreboendet Mogården i Rödeby.

– Det stämmer, vi undersöker olika alternativ just nu, säger Lilian Bjerström Lidén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.