Bilden är ett exempel från Nederländerna på en potatis som är allvarligt infekterad av rotgallnematod. Vanligtvis har potatisen mycket mindre symptom. Foto: NVWA i Holland Visa alla (2)
Visa alla (2)

Maskangrepp hotar potatisskörden – första fallet i Sverige

Publicerad

En potatisodlare i Sölvesborg har drabbats av ett maskangrepp av den så kallade rotgallnematoden. Det är första gången någonsin det sker i Sverige.

Masken, Meloidogyne chitwoodi, orsakar skador på rötter och knölar och har upptäckts i ett fält med potatis i Sölvesborgs kommun.

Det är första gången denna skadegörare drabbar en odling i Sverige.

Enligt Jordbruksverket vidtar nu såväl odlaren som verket en rad åtgärder för att förhindra spridning.

– Odlaren skördar nu, men låter potatisen ligga på fältet. Vi kommer inom kort att besöka fältet och ta prover på potatisen och jorden, säger Carin Bunnvik, enhetschef på växtregelenheten.

Jordbruksverket kommer också att inventera närområdet för att se om fler fält är drabbade.

Allvarliga konsekvenser

Angrepp av rotgallnematoden kan leda till allvarliga konsekvenser för både potatisodling och annan odling och är en skadegörare som hanteras av växtskyddslagen.

– Rotgallnematoden sprids med jord och växtmaterial. Maskiner och redskap som för med sig jord innebär en spridningsrisk. Därför jobbar vi nu med att begränsa smittan utifrån hur jord och växtmaterial sprids mellan fälten, säger Carin Bunnvik.

Enligt verket lever nematoderna på de flesta växter som odlas, därför är det svårt att bli av med dem när de en gång väl har hamnat i jorden.

Det finns inte heller några resistenta sorter eller växtskyddsmedel att använda, enligt verket.

I Europa har nematoden tidigare hittats i bland annat Nederländerna och där upptäckts där ungefär en till fem fall per år.

Fakta om rotgallnematod Meloidogyne chitwoodi

Visa

Rotgallnematoden är en jordlevande nematod som kan leva på många olika typer av växter.

Nematoderna angriper bland annat potatis och lever i rötter och knölar. De får potatisen att bilda knutor, så kallade galler, på rötter och knölar under skalet.

Fyndet är det första konstaterade fallet i Sverige. I Europa har nematoden tidigare hittats i Nederländerna, Belgien, Tyskland och Frankrike.

Källa: Jordbruksverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer