Brist på tandsköterskor och för låg lön, är slutsatser i en rapport från Vision. Foto: TT

Ny rapport: Tandsköterskor har för låg lön

Uppdaterad
Publicerad

Tandsköterskors lön är för låg, det kritiserar Fackförbundet Vision i en ny rapport. Region Blekinge svarar att det inte är någon yrkeskategori som det kommer att satsas på i år.

Det är brist på tandsköterskor i hela landet, med undantag för Östergötland och Blekinge. Det visar fackförbundet Vision i en ny rapport. Samtidigt är fackförbundet kritiskt till att tandsköterskors löner är för låga.

– Vi är inte bra betalda. I Region Blekinge ligger vi lågt, lägre än i regionerna runtomkring. Man behöver satsa på tandsköterskornas löner. Vi gör väldigt mycket idag som vi har utbildning för och det kräver sin lön, säger Rosita Andersson, som är tandsköterska och fackligt aktiv i Vision.

Region Blekinge svarar att regionen i nuläget inte kommer att satsa på tandsköterskor.

– Som det är nu är det ingen yrkeskategori som vi kan satsa på i år. Jag tycker att nivån är bra men sedan gör de ett bra jobb som är värt pengar naturligtvis. Men vi måste prioritera tandläkare eftersom det är ett bristyrke, säger Håkan Bergevi, som är tandvårdsdirektör på Region Blekinge.

Rapporten

Den nya rapporten heter ”Bättre behandling, tandsköterskornas viktiga betydelse i offentlig tandvård” och publicerades idag.

Fackförbundet Vision menar i rapporten att det är brist på tandsköterskor och att lönen är för låg.

Källa: Vision.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.