Love Börjeson, senioranalytiker vid Hyresgästföreningen. Foto: SVT/Pressbild

Ny rapport: Karlskrona näst mest segregerat i landet

Uppdaterad
Publicerad

I en ny rapport från Hyresgästföreningen är Karlskrona kommun näst mest segregerat – i hela Sverige. Ytterligare en kommun i Blekinge hamnar högt.

Det är i senioranalytikern Love Börjesons rapport ”Mångfald och segregation i Sverige” som två kommuner från Blekinge hamnar i topp 10 över Svreiges mest segregerade kommuner.

Om ett område i kommunen har en blandning av inrikes- och utrikes födda är mångfalden hög. Om dessa grupper bor i separata bostadsområden är segregationen hög, enligt Love Börjesons variabler.

Ojämn bostadsblandning

I Karlskrona är 87 procent av invånarna födda i Sverige. 3 procent är födda i EU medan 10 procent är födda i andra länder.

– Jag kan inte svara exakt för varför Karlskrona har hög segregation, men troligen beror det på att mångfalden är ojämnt fördelad inom kommunen. I vissa bostadsområden bor många inrikes födda och i andra bostadsområden många utrikes födda, säger Love Börjeson till SVT.

För att skapa en hög integration och en låg segregation anser Love Börjeson att bostadsfördelningen måste blandas mer.

– De kommuner som lyckas har jobbat väldigt aktivt med att blanda de olika upplåtelseformerna. I samma bostadsområde finns det då småhus, bostads- och hyresrätter blandat.

Så minskar kommunerna segregationen

Även Ronneby kommun har en stor segregation jämfört med övriga landet och placerar in sig som nummer tio i rapporten.

– Det finns konsensus över blocksgränserna om att där det är hög mångfald och låg segregation, då har man arbetat med ett blandat boende med olika upplåtelseformer, säger Love Börjeson och nämner Upplands Väsby som ett exempel.

Samtidigt vill Love Börjeson poängtera att Sverige har en låg segregation om man jämför internationellt.

– Det är lätt att hamna i botten på en lista som är ganska bra från början. Man ska inte överdriva resultaten heller, säger Love Börjeson.

1. Trollhättan

2. Karlskrona

3. Borlänge

4. Sandviken

5. Kristianstad

6. Vilhelmina

7. Örebro

8. Linköping

9. Eskilstuna

10. Ronneby

11. Uddevalla

12. Vingåker

13. Vänersborg

14. Borås

15. Norrköping

16. Växjö

17. Motala

18. Söderhamn

19. Alvesta

20. Gävle

21. Nybro

22. Södertälje

23. Huddinge

24. Bollnäs

25. Göteborg

Källa: Hyresgästföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.