Bygget vid Pottholmen. Foto: SVT

Ny saneringsmetod används vid Karlskronabygge – första gången i Europa

Uppdaterad
Publicerad

I samband med bygget vid Pottholmen i Karlskrona ska nu en helt unik saneringsmetod användas för att rengöra marken. Det är första gången som metoden används i Europa.

Den nya saneringsmetoden har aldrig tidigare använts i Europa, utan Karlskrona går ut som pilotkommun för metoden. Det här rapporterar P4 Blekinge.

I Karlskrona byggs just nu cirka 450 lägenheter i den nya stadsdelen Pottholmen. På platsen har det tidigare legat en brandstation och det har hittats föroreningar i marken i form av det farliga ämnet PFAS som används i brandskum.

Marken ska nu saneras med den nya metoden för att bli av med föroreningarna i marken.

– Det här är en av de bästa metoderna i världen som man känner till i dag. Det är många ögon i saneringsbranschen som följer det med nyfikenhet, eftersom det är första gången man testar den här metoden på här ämnet i Europa, säger projektledaren Eva Karlströmer till radiostationen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer